Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке ping?

Ping - утиліта для перевірки з'єднань в мережах на основі TCP/IP, а також повсякденне найменування самого запиту. Спочатку словом «ping» (за співзвучністю) іменували спрямований акустичний сигнал протичовнових гідролокаторів («асдіков») часів Другої Світової війни.

Утиліта відправляє запити (ICMP Echo-Request) протоколу ICMP зазначеному вузлу мережі й фіксує відповіді, що надходять (ICMP Echo-Reply). Час між відправленням запиту й одержанням відповіді (RTT, від англ. Round Trip Time) дозволяє визначати двосторонні затримки (RTT) за маршрутом і частоту втрати пакетів, тобто побічно визначати завантаженість на каналах передачі даних і проміжних пристроях.

Звичайний ехо-запит має довжину 64 байта (плюс 20 байт IP-заголовка). За стандартом RFC 791 IPv4 сумарний обсяг пакета не може перевищувати 65 535 байт.

У розмовній мові пінгом називають також час, витрачений на передачу пакету інформації в комп'ютерних мережах від клієнта до сервера і назад від сервера до клієнта.

Повна відсутність ICMP-відповідей може також означати, що віддалений вузол (або який-небудь з проміжних маршрутизаторів) блокує ICMP Echo-Reply або ігнорує ICMP Echo-Request.

Програма ping є одним з основних діагностичних засобів у мережах TCP/IP і входить у поставку всіх сучасних мережевих операційних систем. Функціональність ping також реалізована в деяких вбудованих ОС маршрутизаторах, доступ до результатів виконання ping для таких пристроїв по протоколу SNMP.

Практичне використання:

  • Можна дізнатися IP-адресу по доменному імені.
  • Можна дізнатися, чи працює сервер. Наприклад, системний адміністратор може дізнатися, чи лише завис веб-сервер або на сервері глобальні проблеми.
  • Можна дізнатися, чи є зв'язок з сервером. Наприклад, проблеми з налаштуванням DNS серверів на машині можна дізнатися, задавши в ping спочатку доменне ім'я, а потім IP-адресу.
  • Також можна дізнатися якість каналу, подивившись, скільки відповідей не прийшло. Це часто використовується гравцями в мережеві ігри, тому що якість зв'язку для них дуже важливо. Хоча не завжди це є показником якості зв'язку, в деяких мережах протокол ICMP може мати низький пріоритет або блокуватися повністю.