Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Типи DNS записів

Записи DNS, або Ресурсні записи (англ. Resource Records, RR) — одиниці зберігання і передачі інформації в DNS.

Найбільш важливі типи DNS-записів:

  • Запис A.
  • Запис AAAA.
  • Запис CNAME.
  • Запис MX.
  • Запис NS.
  • TXT-запис.
  • Запис PTR.
  • Запис SOA.
  • SRV-запис.

Запис A задає IP-адреса хоста. За допомогою записів A виконується запит на перетворення імені домену в IP-адресу.

Запис AAAA (IPv6 address record) зв'язує ім'я хоста з адресою протоколу IPv6. Наприклад, запит AAAA-запису на ім'я K.ROOT-SERVERS.NET поверне його IPv6 адреса — 2001:7fd::1

Запис типу CNAME (Canonical Name - Канонічне ім'я) дозволяють привласнювати хосту мнемонічні імена. Якщо DNS при зверненні до псевдоніму виявляє запис CNAME, що містить повне ім'я, DNS потім запитує повне ім'я домену.

Записи MX містять визначення хоста системи обміну поштою для поштових повідомлень, що відправляються в цей домен. За допомогою записів цього типу і значень параметрів конфігурації хостів системи обміну поштою в SMTP (Простий протокол передачі пошти) визначаються адреси хостів, які опрацьовують і перенаправляє пошту для цього домену. Кожному хосту системи обміну поштою повинна відповідати запис адреси хоста (A) в існуючій області.

Запис NS вказує відповідальний сервер для даного хоста.

Запис типу TXT зазвичай використовується для текстового опису доменного імені.

Запис PTR (pointer) або запис покажчика зв'язує IP хоста з його канонічним ім'ям. Наприклад, (на момент написання), для IP адреси 192.0.34.164: запит запису PTR 164.34.0.192.in-addr.arpa поверне його канонічне ім'я referrals.icann.org. З метою зменшення обсягу небажаної кореспонденції (спаму) багато серверів-одержувачі електронної пошти можуть перевіряти наявність PTR запису для хоста, з якого відбувається відправлення. У цьому випадку PTR запис для IP адреси повинна відповідати імені відправляючого поштового сервера, яким він представляється в процесі SMTP сесії.

Запис SOA (Start Of Authority) містить ім'я первинного DNS-сервера (Primary Name Server), адреса, необхідний для встановлення технічних контактів (Hostmaster), серійний номер (Serial number) різні значення таймерів (Refresh, Retry, Expire, Minimum TTL)

SRV-запис (server selection) вказує на сервери для сервісів, використовується, зокрема, для Jabber і Active Directory.