Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке автономна система (AS)?

Автономна система (AS) в інтернеті - це система IP-мереж і маршрутизаторів, керованих одним або декількома операторами, що мають єдину політику маршрутизації з Інтернетом.

Спочатку визначення вимагало єдиного оператора, зазвичай Інтернет-провайдера або дуже велику організацію з незалежними з'єднаннями з кількома мережами, який би дотримувався єдиної і ясно зрозумілої політики маршрутизації.

Унікальний номер AS (або ASN) присвоюється кожній AS для використання у BGP маршрутизації. На середину 2011 року в глобальній таблиці маршрутизації представлено більше 37 тисяч автономних систем.

Номери AS виділяються Internet Assigned Numbers Authority, яка також виділяє IP-адреси, регіональним інтернет-реєстраторам (Regional Internet Registry) блоками. Локальні RIR потім присвоюють організації номер AS з блоку, отриманого від IANA. Організації, які бажають отримати ASN, повинні пройти процес реєстрації в своєму локальному RIR і отримати схвалення.

Автономні системи можна згрупувати в 3 категорії, в залежності від їх з'єднань і режиму роботи.

Многоінтерфейсная (multihomed) AS - це AS, яка має з'єднання з більш ніж одним Інтернет-провайдером. Це дозволяє даній AS залишатися підключеної до Інтернету в разі виходу з ладу з'єднання з одним із Інтернет-провайдерів. Крім того, цей тип AS не дозволяє транзитний трафік від одного Інтернет-провайдера до іншого.

Обмежена (stub) AS - це AS, що має єдине підключення до однієї зовнішньої автономній системі. Це розцінюється як марне використання номера AS, тому що мережа розміщується повністю під одним Інтернет-провайдером і, отже, не потребує унікальної ідентифікації.

Транзитна (transit) AS - це AS, яка пропускає через себе транзитний трафік мереж, підключених до неї. Таким чином, мережа A може використовувати транзитну AS для зв'язку з мережею B.