Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке сайт?

Сайт (від англ. website: web - «павутина, мережа» і site - «місце», буквально «місце, сегмент, частина в мережі») - сукупність електронних документів (файлів) приватної особи або організації в комп'ютерній мережі, об'єднаних під одним адресою (доменним ім'ям або IP-адресою).

Всі сайти в сукупності складають Всесвітню павутину, де комунікація (павутина) об'єднує сегменти інформації світової спільноти в єдине ціле - базу даних і комунікації планетарного масштабу. Для прямого доступу клієнтів до сайтів на серверах був спеціально розроблений протокол HTTP.

Сторінки сайтів - це набір текстових файлів, розмічених мовою HTML. Ці файли, будучи завантаженими відвідувачем на його комп'ютер, розуміються і обробляються браузером і виводяться на засіб відображення користувача (монітор, екран КПК, принтер або синтезатор мови). Мова HTML дозволяє форматувати текст, розрізняти в ньому функціональні елементи, створювати гіпертекстові посилання (гіперпосилання) і вставляти в сторінку зображення, звукозаписи і інші мультимедійні елементи. Відображення сторінки можна змінити додаванням в неї таблиці стилів на мові CSS, що дозволяє централізувати в певному файлі всі елементи форматування (розмір і колір заголовних букв 2-го рівня, розмір і вид блоку вставки та інше) або сценаріїв на мові JavaScript, за допомогою якого є можливість переглядати сторінки з подіями або діями.

Сторінки сайтів можуть бути простим статичним набором файлів або створюватися спеціальною комп'ютерною програмою на сервері. Вона може бути, зроблена на замовлення для окремого сайту, або бути готовим продуктом, розрахованим на певний клас сайтів. Деякі з них можуть забезпечити власнику сайту можливість гнучкої настройки структуризації і виведення інформації на веб-сайті. Такі керуючі програми називаються системами управління вмістом (CMS).

Класифікація сайтів:

По доступності сервісів:

  • Відкриті - всі сервіси повністю доступні для будь-яких відвідувачів і користувачів.
  • Напіввідкриті - для доступу необхідно зареєструватися (зазвичай безкоштовно).
  • Закриті - повністю закриті службові сайти організацій (у тому числі корпоративні сайти), особисті сайти приватних осіб. Такі сайти доступні для вузького кола користувачів. Доступ новим користувачам зазвичай дається через т. н. інвайт (запрошення).

По фізичному розташуванню:

  • Загальнодоступні сайти мережі Інтернет.
  • Локальні сайти - доступні лише в межах локальної мережі. Це можуть бути як корпоративні сайти організацій, так і сайти приватних осіб в локальній мережі провайдера.

За схемою подання інформації, її обсягом і категорії вирішуваних завдань можна виділити наступні типи веб-ресурсів:

  • Інтернет-портал.
  • Інформаційні ресурси.
  • Інтернет-представництва власників бізнесу (торгівля та послуги, не завжди пов'язані безпосередньо з Інтернетом).
  • Веб-сервіс - сайт, створений для виконання якихось завдань або наданням послуг у рамках мережі WWW.
  • Комбіновані веб-сервіси (соціальні мережі) - наприклад, Facebook, Twitter.
  • Комбіновані веб-сервіси (спеціалізовані соціальні мережі) - наприклад, MySpace, Flickr.