Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке Whois?

WHOIS (від англ. Who is - «хто такий?") - мережевий протокол прикладного рівня, що базується на протоколі TCP (порт 43). WHOIS використовується для отримання інформації про доменне ім'я. Спочатку метою появи системи WHOIS на світ було дати можливість системним адміністраторам шукати контактну інформацію інших адміністраторів IP-адрес або доменних імен (аналогічно «Білим сторінкам», «white pages»).

Інформація, що видається включає в себе ім'я сервера, ім'я власника та адресу з телефоном. Тут можна дізнатися дату реєстрації та її закінчення, а також реєстратора, де домен був зареєстрований. Наявність служби WHOIS повинно розчарувати тих, хто сподівався на повну анонімність в інтернеті. Навпаки, тут залишаються і фіксуються всі сліди, що легко піддаються виявленню та аналізу. Основну частину їх і видає інтерфейс WHOIS. Крім всього іншого сервіс WHOIS показує дані про IP-адресу.

Сервіс WHOIS володіє базою даних, що включає всіх реєстраторів доменів. У базу даних входять всі існуючі доменні імена. Програма працює за звичайним принципом: отримавши запит у вигляді доменного імені, вона просіює базу даних і видає результат. Сервісів подібного роду в Інтернеті є безліч, але вони можуть відрізнятися повнотою відповіді і навіть його точністю. Тому краще користуватися службами, офіційно рекомендованими пошуковими системами.

Дані про домени, інформація про IP-адреси, їх приналежність до мереж, інформація про реальні персони або організаціях - всі ці відомості можуть знадобитися для докладного вивчення сайту, для правильної тактики в конкурентній боротьбі, для вироблення вірної стратегії власного веб-ресурсу. Запитання про з'ясування приналежності доменного імені виникають і тоді, коли з'являються перспективи відкриття нового сайту та створення нового домену. Як відомо, яскраве, пам'ятне, легке в написанні ім'я домену - один з найважливіших моментів маркетингу. Неймінг приділяється чимало уваги як серйозному пункту в просуванні сайту. За допомогою сервісу WHOIS можна дізнатися зайнятий домен, коли, ким і на який час він зареєстрований.

Сервери WHOIS працюють з розподіленими і централізованими моделями баз даних. Централізований сервер включає повну інформацію і видає на запит повноцінні відповіді, тоді як розподілений займається перенаправленням користувача до реєстратора. Іноді це відбувається автоматично, іноді - вручну. В інтерфейсі, зверненому до користувача, в спеціальне віконце вводиться ім'я домену, причому багато програми не вимагають точного вписування, а самі автоматично підбирають всі релевантні імена.