Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке мережевий порт?

Мережевий порт - ідентифікований номером системний ресурс, що виділяється з додатком, виконуваний на деякому мережевому хості, для зв'язку з додатками, виконуваними на інших мережевих хостах (у тому числі c іншими додатками на цьому ж хості).

Для кожного з протоколів TCP і UDP стандарт визначає можливість одночасного виділення на хості до 65536 унікальних портів, ідентифікуються номерами від 0 до 65535. При передачі по мережі номер порту в заголовку пакета використовується (разом з IP-адресою хоста) для адресації конкретного додатка (і конкретного, належного йому, мережевого з'єднання).

У звичайній клієнт-серверної моделі додаток або чекає вхідні дані (або запиту на з'єднання; «слухає порт»; роль сервера), або посилає дані (або запит на з'єднання) на відомий порт, відкритий додатком-сервером (роль клієнта).

Типово додатком видається порт з довільним (наприклад, найближчим вільним, великим 1023) номером. При необхідності додаток може запитати конкретний (зумовлений) номер порту. Так, веб-сервери зазвичай відкривають для очікування з'єднання визначений 80 порт протоколу TCP.

Порти TCP не перетинаються з портами UDP. Тобто, порт 1234 протоколу TCP не заважатиме обміну за UDP через порт 1234.

Ряд номерів портів стандартизований.

Список підтримується некомерційною організацією IANA.

У більшості UNIX-подібних операційних систем прослуховування портів з номерами 0-1023 (майже всі з яких зареєстровані) вимагає особливих привілеїв. Кожен з інших портів може бути зайнятий першим запитавшим його процесом. Однак, зареєстровано номерів набагато більше, ніж 1024.