Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке домен?

Доменне ім'я - символьне ім'я, що служить для ідентифікації областей - одиниць адміністративної автономії в мережі Інтернет - у складі вищестоящої по ієрархії такої області. Кожна з таких областей називається доменом. Загальний простір імен Інтернету функціонує завдяки DNS - системі доменних імен. Доменні імена дають можливість адресації інтернет-вузлів і розташованих на них мережевих ресурсів (веб-сайтів, серверів електронної пошти, інших служб), в зручній для людини формі.

Доменна зона - сукупність доменних імен певного рівня, що входять в конкретний домен. Наприклад, зона wikipedia.org включає всі доменні імена третього рівня в цьому домені. Термін «доменна зона» в основному застосовується в технічній сфері, при налаштуванні DNS-серверів (підтримка зони, делегування зони, трансфер зони).

Для перетворення доменного імені в IP-адресу і навпаки служить система DNS.

Ця система складається з ієрархічної структури DNS-серверів, кожен з яких є утримувачем однієї або декількох доменних зон і відповідає на запити, що стосуються цих зон, а також DNS-Резолвер, які відповідають на запити, що стосуються будь-яких зон. Функції держателя зони і Резолвер часто поєднуються в одній програмі; наприклад, такою є популярний DNS-сервер BIND (Berkeley Internet Name Domain).

Для забезпечення унікальності та захисту прав власників доменні імена 1-го і 2-го (в окремих випадках і 3-го) рівнів можна використовувати тільки після їх реєстрації, яка проводиться уповноваженими на те реєстраторами. Відомості про власника (адміністратора) того чи іншого реєстрованого домена загальнодоступні. Їх можна діхнатися, скориставшись службою whois. Однак, деякі реєстратори надають можливість приховати цю інформацію.