Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке веб-сервіс та їх види?

Веб-сервіс (англ. web service) - ідентифікована веб-адресою програмна система зі стандартизованими інтерфейсами. Веб-служби можуть взаємодіяти один з одним і зі сторонніми додатками за допомогою повідомлень, заснованих на певних протоколах. У побуті веб-сервісами називають послуги, що надаються в Інтернеті.

FTP (File Transfer Protocol)

FTP (англ. File Transfer Protocol - протокол передачі файлів) - стандартний протокол, призначений для передачі файлів по TCP-мережам (наприклад, Інтернет). FTP часто використовується для завантаження веб-сторінок та інших документів з приватного пристрої розробки на відкриті сервера хостингу.

SSH (Secure Shell)

SSH (англ. Secure SHell - «безпечна оболонка») - мережевий протокол прикладного рівня, що дозволяє проводити віддалене управління операційною системою і тунелювання TCP-з'єднань (наприклад, для передачі файлів). Схожий за функціональністю з протоколами Telnet і rlogin, але, на відміну від них, шифрує весь трафік, включаючи і передані паролі. SSH допускає вибір різних алгоритмів шифрування. SSH-клієнти і SSH-сервери доступні для більшості мережевих операційних систем.

Telnet

TELNET (англ. TErminaL NETwork) - мережевий протокол для реалізації текстового інтерфейсу по мережі (у сучасній формі - за допомогою транспорту TCP). Назва «telnet» мають також деякі утиліти, що реалізують клієнтську частину протоколу.

SMTP (Send Mail Transfer Protocol)

SMTP (англ. Simple Mail Transfer Protocol - простий протокол передачі пошти) - це широко використовуваний мережевий протокол, призначений для передачі електронної пошти в мережах TCP/IP.

DNS (Domain Name Service)

DNS (англ. Domain Name System - система доменних імен) - комп'ютерна розподілена система для отримання інформації про домени. Найчастіше використовується для отримання IP-адреси по ім'ю хоста (комп'ютера або пристрою), отримання інформації про маршрутизації пошти, які обслуговують вузлах для протоколів у домені (SRV-запис).

DHCP (Dynamic Host Control Protocol)

DHCP (англ. Dynamic Host Configuration Protocol - протокол динамічної конфігурації вузла) - це мережевий протокол, що дозволяє комп'ютерам автоматично одержувати IP-адресу та інші параметри, необхідні для роботи в мережі TCP / IP. Даний протокол працює за моделлю «клієнт-сервер». Для автоматичної конфігурації комп'ютер-клієнт на етапі конфігурації мережевого пристрою звертається до так званого сервера DHCP, і отримує від нього потрібні параметри. Мережевий адміністратор може задати діапазон адрес, що розподіляються сервером серед комп'ютерів. Це дозволяє уникнути ручного налаштування комп'ютерів мережі й зменшує кількість помилок. Протокол DHCP використовується в більшості мереж TCP / IP.

HTTP (HyperText Transfer Protocol)

HTTP (англ. HyperText Transfer Prоtocоl - «протокол передачі гіпертексту») - протокол прикладного рівня передачі даних (споконвічно - у вигляді гіпертекстових документів). Основою HTTP є технологія «клієнт-сервер», тобто передбачається існування споживачів (клієнтів), які ініціюють з'єднання і посилають запит, і постачальників (серверів), які очікують з'єднання для отримання запиту, роблять необхідні дії й повертають назад повідомлення з результатом.

POP3 (Post Office Protocol, version 3)

POP3 (англ. Post Office Protocol Version 3 - протокол поштового відділення, версія 3) - стандартний Інтернет-протокол прикладного рівня, використовуваний клієнтами електронної пошти для вилучення електронного повідомлення з віддаленого сервера по TCP/IP-з'єднанню.

SFTP (Secure File Transfer Protocol)

SFTP (англ. SSH File Transfer Protocol) - протокол прикладного рівня, призначений для копіювання та виконання інших операцій з файлами поверх надійного і безпечного з'єднання. Протокол розроблений групою IETF як розширення до SSH-2, однак SFTP допускає реалізацію та з використанням інших протоколів сеансового рівня.

NNTP (Network New Transfer Protocol)

NNTP (англ. Network News Transfer Protocol) - являє собою мережевий протокол, розповсюдження, запитування, розміщення та одержання груп новин при взаємодії між сервером груп новин і клієнтом.

NTP (Network Time Protocol)

Network Time Protocol (NTP) - мережевий протокол для синхронізації внутрішнього годинника комп'ютера з використанням мереж із змінною латентністю.

NetBIOS

NetBIOS (Network Basic Input/Output System) - протокол для роботи в локальних мережах на персональних ЕОМ типу IBM/PC, розроблений у вигляді інтерфейсу, який не залежить від фірми-виробника. Був розроблений фірмою Sytek Corporation за замовленням IBM в 1983 році. Він включає в себе інтерфейс сеансового рівня (англ. NetBIOS interface), в якості транспортних протоколів використовує TCP і UDP.

IMAP (Internet Message Access Protocol)

IMAP (англ. Internet Message Access Protocol) - протокол прикладного рівня для доступу до електронної пошти.

SNMP (Simple Network Management Protocol)

SNMP (англ. Simple Network Management Protocol - простий протокол мережевого управління) - стандартний інтернет-протокол для управління пристроями в IP-мережах на основі архітектур UDP/TCP. До підтримуючих SNMP пристроїв відносяться маршрутизатори, комутатори, сервери, робочі станції, принтери, модемні стійки та інші. Протокол зазвичай використовується в системах мережного управління для контролю підключених до мережі пристроїв на предмет умов, які вимагають уваги адміністратора. SNMP визначено Інженерною радою інтернету (IETF) як компонент TCP/IP. Він складається з набору стандартів для мережевого управління, включаючи протокол прикладного рівня, схему баз даних і набір об'єктів даних.

LDAP (Lightweight Directory Access Protocol)

LDAP (англ. Lightweight Directory Access Protocol - «полегшений протокол доступу до каталогів») - протокол прикладного рівня для доступу до служби каталогів X.500, розроблений IETF як полегшений варіант розробленого ITU-T протоколу DAP. LDAP - відносно простий протокол, що використовує TCP/IP і дозволяє проводити операції авторизації (bind), пошуку (search) і порівняння (compare), а також операції додавання, зміни або видалення записів.

SSL (Secure Socket Layer)

SSL (англ. Secure Sockets Layer - рівень захищених сокетів) - криптографічний протокол, який забезпечує встановлення безпечного з'єднання між клієнтом і сервером. SSL спочатку розроблений компанією Netscape Communications. Згодом на підставі протоколу SSL 3.0 був розроблений і прийнятий стандарт RFC, що отримав ім'я TLS.

NFS (Network File System)

Network File System (NFS) - протокол мережевого доступу до файлових систем, спочатку розроблений Sun Microsystems в 1984 році. Заснований на протоколі виклику віддалених процедур. Дозволяє підключати (монтувати) віддалені файлові системи через мережу.

mySQL

MySQL - вільна система управління базами даних. Розробку та підтримку MySQL здійснює корпорація Oracle, що отримала права на торговельну марку разом з поглиненої Sun Microsystems, яка раніше придбала шведську компанію MySQL AB. Продукт поширюється як під GNU General Public License, так і під власною комерційною ліцензією. Крім цього розробники створюють функціональність за замовленням ліцензійних користувачів, саме завдяки такому замовленню майже в найраніших версіях з'явився механізм реплікації.

VNC

Virtual Network Computing (VNC) - система віддаленого доступу до робочого столу комп'ютера, що використовує протокол RFB (англ. Remote FrameBuffer, віддалений кадровий буфер). Управління здійснюється шляхом передачі натискань клавіш на клавіатурі і рухів миші з одного комп'ютера на інший і ретрансляції вмісту екрану через комп'ютерну мережу.