Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке антивірус?

Антивірусна програма (антивірус) - будь-яка програма для виявлення комп'ютерних вірусів, а також небажаних (що вважаються шкідливими) програм взагалі і відновлення заражених (модифікованих) такими програмами файлів, а також для профілактики - запобігання зараження (модифікації) файлів або операційної системи шкідливим кодом.

На даний момент антивірусне програмне забезпечення розробляється в основному для ОС сімейства Windows від компанії Microsoft, що викликано великою кількістю шкідливих програм саме під цю платформу (а це, у свою чергу, викликане великою популярністю цієї ОС, також як і великою кількістю засобів розробки, в тому числі безкоштовних і навіть «інструкцій з написання вірусів»). На даний момент на ринок виходять продукти і під інші платформи настільних комп'ютерів, такі як Linux і Mac OS X. Це викликано початком розповсюдження шкідливих програм і під ці платформи, хоча UNIX-подібні системи завжди славилися своєю надійністю. Наприклад, відоме відео «Mac or PC» жартівливо показує перевагу Mac OS над Windows і великим антивірусним імунітетом Mac OS в порівнянні з Windows.

Крім ОС для настільних комп'ютерів і ноутбуків, також існують платформи і для мобільних пристроїв, такі як Windows Mobile, Symbian, iOS, BlackBerry, Android, Windows Phone 8 та ін. Користувачі пристроїв на даних ОС також схильні до ризику зараження шкідливим програмним забезпеченням, тому деякі розробники антивірусних програм випускають продукти і для таких пристроїв.

Класифікувати антивірусні продукти можна відразу за кількома ознаками, таким як: використовувані технології антивірусного захисту, функціонал продуктів, цільові платформи.

По використовуваних технологіях антивірусного захисту:

  • Класичні антивірусні продукти (продукти, які застосовують тільки сигнатурний метод детектування).
  • Продукти проактивного антивірусного захисту (продукти, які застосовують тільки проактивні технології антивірусного захисту).
  • Комбіновані продукти (продукти, які застосовують як класичні, сигнатурні методи захисту, так і проактивні).

За функціоналом продуктів:

  • Антивірусні продукти (продукти, що забезпечують тільки антивірусний захист).
  • Комбіновані продукти (продукти, що забезпечують не тільки захист від шкідливих програм, але і фільтрацію спаму, шифрування та резервне копіювання даних та інші функції).

За цільовим платформам:

  • Антивірусні продукти для ОС сімейства Windows.
  • Антивірусні продукти для ОС сімейства * NIX (до даного сімейства відносяться ОС BSD, Linux, Mac OS X та ін).
  • Антивірусні продукти для мобільних платформ (Windows Mobile, Symbian, iOS, BlackBerry, Android, Windows Phone 7 та ін).

Антивірусні продукти для корпоративних користувачів можна також класифікувати по об'єктах захисту:

  • Антивірусні продукти для захисту робочих станцій.
  • Антивірусні продукти для захисту файлових і термінальних серверів.
  • Антивірусні продукти для захисту поштових та Інтернет-шлюзів.
  • Антивірусні продукти для захисту серверів віртуалізації та ін.

Говорячи про системи Майкрософт, зазвичай антивірус діє за схемою: - пошук в базі даних антивірусного ПЗ сигнатур вірусів - якщо знайдений інфікований код у пам'яті (оперативній та/або постійній), запускається процес карантину і процес блокується - зареєстрована програма зазвичай видаляє вірус, незареєстрована просить реєстрації, і залишає систему вразливою.