Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке traceroute?

Traceroute - це службова комп'ютерна програма, призначена для визначення маршрута прямування даних в мережах TCP/IP. Traceroute може використовувати різні протоколи передачі даних в залежності від операційної системи пристрою.

Traceroute входить у склад більшості сучасних мережевих операційних систем. У системах Microsoft Windows ця програма носить назву tracert, а в системах GNU/Linux, Cisco IOS і Mac OS - traceroute.

Розглянемо приклад роботи програми в операційній системі Windоws. Програма tracert виконує відправку даних зазначеному вузлу мережі, при цьому відображаючи відомості про всі проміжні маршрутизатори, через які пройшли дані на шляху до цільового вузла. У разі проблем при доставці даних до будь-якого вузла програма дозволяє визначити, на якій саме ділянці мережі виникли неполадки. Тут хочеться відзначити, що програма працює тільки в напрямку від джерела пакетів і є досить грубим інструментом для виявлення неполадок в мережі. У силу особливостей роботи протоколів маршрутизації в мережі Інтернет, зворотні маршрути часто не збігаються з прямими, причому це справедливо для всіх проміжних вузлів у Трейсі. Тому ICMP відповідь від кожного проміжного вузла може йти своїм власним маршрутом, загубитися або прийти з великою затримкою, хоча в реальності з пакетами, які адресовані кінцевому вузлу, цього не відбувається. Крім того, на проміжних маршрутизаторах часто стоїть обмеження числа відповідей ICMP в одиницю часу, що призводить до появи помилкових втрат.

Для визначення проміжних маршрутизаторів traceroute відправляє цільовому вузлу серію ICMP-пакетів (за замовчуванням 3 пакети), з кожним кроком збільшуючи значення поля TTL («час життя») на 1. Це поле зазвичай вказує максимальну кількість маршрутизаторів, яке може бути пройдено пакетом. Перша серія пакетів відправляється з TTL, рівним 1, і тому перший же маршрутизатор повертає назад ICMP-повідомлення "time exceeded in transit", яке вказує на неможливість доставки даних. Traceroute фіксує адресу маршрутизатора, а також час між відправленням пакету і отриманням відповіді (ці відомості виводяться на монітор комп'ютера). Потім traceroute повторює відправку серії пакетів, але вже з TTL, рівним 2, що змушує перший маршрутизатор зменшити TTL пакетів на одиницю і направити їх до другого маршрутизатора. Другий маршрутизатор, отримавши пакети з TTL = 1, так само повертає "time exceeded in transit".

Процес повторюється до тих пір, поки пакет не досягне цільового вузла. При отриманні відповіді від цього вузла процес трасування вважається завершеним.

Запуск програми проводиться з командного рядка. Для цього ви повинні увійти в неї. Для операційних систем сімейства Windows існує кілька способів запуску командного рядка:

  1. Пуск - Виконати - У графі «Відкрити» написати «cmd» і натиснути Ок.
  2. Клавіші Win (кнопка з логотипом Windows) + R (повинні бути натиснуті одночасно) - У графі «Відкрити» написати «cmd» і натиснути Ок.
  3. Пуск - Всі програми (або просто «Програми», залежить від версії операційної системи) - Стандартні - Командний рядок.

У вікні, написати: tracert 2ip.com.ua