Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке MAC-адреса?

MAC-адреса (від англ. Media Access Control - управління доступом до середовища, також Hardware Address) - це унікальний ідентифікатор, який присвоюється кожній одиниці обладнання комп'ютерних мереж. Не всі протоколи використовують MAC-адреси, і не всі протоколи, що використовують MAC-адреси, потребують подібної унікальності цих адрес.

У широкомовних мережах (таких, як мережі на основі Ethernet) MAC-адресу дозволяє унікально ідентифікувати кожен вузол мережі і доставляти дані тільки цьому вузлу. Таким чином, MAC-адреси формують основу мереж на канальному рівні, яку використовують протоколи більш високого (мережевого) рівня. Для перетворення MAC-адрес в адреси мережевого рівня і назад застосовуються спеціальні протоколи

Адреси на кшталт MAC-48 найбільш поширені, вони використовуються в таких технологіях, як Ethernet, Token ring, FDDI, WiMAX та ін. Вони складаються з 48 біт, таким чином, адресний простір MAC-48 налічує 248 (або 281 474 976 710 656) адрес. Згідно з підрахунками IEEE, цього запасу адрес вистачить щонайменше до 2100 року.

Стандарти IEEE визначають 48-розрядну (6 октетів) MAC-адресу, яка розділена на чотири частини. Перші 3 октету містять 24-бітний унікальний ідентифікатор організації (OUI), або (Код MFG - Manufacturing, виробника), який виробник отримує в IEEE. При цьому використовуються тільки молодші 22 розряда (біта), 2 старші мають спеціальне призначення: перший біт вказує, для одиночного (0) або групового (1) адресата призначений кадр наступний біт вказує, чи адмініструються MAC-адреса глобально (0) або локально (1).

Таким чином, глобально адмініструємий MAC-адрес пристрою глобально унікальний і зазвичай «зашитий» в апаратуру.

Адміністратор мережі має можливість, замість використання «зашитого», призначити пристрою MAC-адресу на свій розсуд. Такий локально адмініструємий MAC-адрес вибирається довільно і може не містити інформації про OUI. Ознакою локально адміністрованої адреси є відповідний біт першого октету адреси.

Для того, щоб дізнатися MAC-адресу мережевого пристрою використовуються наступні команди:

  • Windows - ipconfig /all - більш докладно розписує - який MAC-адресу до якого мережевому інтерфейсу відноситься
  • Linux - ifconfig-a | grep HWaddr
  • FreeBSD - ifconfig | grep ether
  • HP-UX - /usr/sbin/lanscan
  • Mac OS X - ifconfig, або в Системних Налаштуваннях> Мережа> вибрати підключення> Додатково> Ethernet> Ідентифікатор Ethernet
  • QNX4 - netinfo -l
  • QNX6 - ifconfig або nicinfo