Ваша IP адреса:
Провайдер:
...

Що таке e-mail адрес?

Адреса електронної пошти (e-mail адрес) - запис що ідентифікує поштовий ящик, в який слід доставити повідомлення електронної пошти.

Адреса складається з двох частин, розділених символом «@». Ліва частина вказує ім'я поштової скриньки, часто воно збігається з логіном користувача. Права частина адреси вказує доменне ім'я того сервера, на якому розташована поштова скринька.

Існують і інші (більш складні або застарілі) форми адреси електронної пошти, але вони використовуються рідко.

При доставці повідомлення поштовий сервер відправника виділяє праву частину адреси та дозволяє за допомогою DNS відповідне доменне ім'я. При цьому запитується запис типу MX (англ. mail exchange). Зазвичай у поштових доменів кілька MX-записів, кожна з яких має певний пріоритет, позначений цілим числом. Чим менше це число, тим вище пріоритет.

Наприклад, подивимося, куди має бути відіслано лист, що має адресу призначення [email protected]. Запитаємо в DNS MX-запис для відповідного домену:

$ host-t mx google.com

google.com mail is handled by 10 aspmx.l.google.com.
google.com mail is handled by 20 alt1.aspmx.l.google.com.
google.com mail is handled by 30 alt2.aspmx.l.google.com.
google.com mail is handled by 40 alt3.aspmx.l.google.com.
google.com mail is handled by 50 alt4.aspmx.l.google.com.

У наведеному прикладі вказані п'ять серверів електронної пошти, обслуговуючі домен google.com. Вони мають пріоритет 50, 40, 30, 20, 10 відповідно. Це означає, що для будь-якої адреси електронної пошти, що містить в правій частині google.com, пошта повинна передаватися на хост aspmx.l.google.com (первинний сервер), а якщо він недоступний, то на хост alt1.aspmx.l.google . com (вторинний сервер) і так далі.